Multi-kulti? Evropo, vzpamatuj se! ( Článek pro MF Dnes-české noviny)

26/10/2011 19:20

Multikulturalismus. Jedno slovo, které vyjadřuje soužití různých kultur. Myšlenka několika posledních let, že lidé dokážou žít pospolu a pomáhat si, přestože jsou jiné národnosti a mají jinou kulturu. Ale opravdu vítězí lidský rozum nad kulturou?

Po staletích otevřela Evropa bránu na východ dokořán a zaslepena multikulturalismem vítala každého imigranta z východu. Vlády jim zřídily jazykové kurzy, sehnaly obydlí, a aby se imigranti cítili jako doma, postavily se mešity a modlitebny. Takovou vstřícnost nečekali, a tak není divu, že se stěhují další a vyrůstají další mešity. Konečně po tolika staletích a nespočtu válek je možnost jednou provždy islamizovat Evropu.

Tohoto problému si všimly nacionální strany ve Švýcarsku a Francii a zakázaly ženám nosit burku na veřejnosti a výstavbu dalších mešit. Ono se to však Arabům nelíbí. Ale proč? V soukromí můžou být zahaleni, jak chtějí, ale na veřejnosti se musí chovat jako každý Evropan. Když Evropané jedou do Pákistánu nebo Íránu, musí se přizpůsobit tamním řádům, tedy evropské ženy musí být zahaleny, přestože islám nevyznávají. Evropa se bude pořád přizpůsobovat tomu, co zrovna chce islámský svět?  Já doufám, že ne.

Ano, je to jako ve středověku. On ale islámský svět dál nedošel. Kdo ve středověké Evropě nebyl křesťan, byl pronásledován, ve společnosti byl zapovězen, a on tak mohl odejít tam, odkud přišel. Proč se stalo křesťanství nejrozšířenějším náboženstvím ve světě? Protože vzniklo v Evropě. Evropské velmoci organizovaly křížové výpravy, které nebyly nic jiného než dnešní džihád (Ve jménu Boha šiřte pravou víru, vojáci). V novověku vznikaly kolonie a v nich šířili křesťanství misionáři. Celý „Nový svět“ je křesťanský, Austrálie a některé státy Afriky. Od té doby ale Evropa dospěla, proběhly zde průmyslové revoluce, změnil se několikrát názor na svět a církev ztratila své významné postavení, jaké měla ve středověku. Proběhla ale nějaká průmyslová revoluce v islámských zemích? Známe nějakou arabskou automobilku nebo cokoliv jiného, o čem člověk může říct „made in Arabia“? Já osobně teda ne.

Klidně ať se do Evropy přestěhují, ale ať se oni přizpůsobí nám, ne my jim. Pokud nebudou přijaty opatření jako ve Francii a Švýcarsku, je zde pravděpodobnost, že se ortodoxní muslimové dostanou k moci. V Evropě tak mohou začít vznikat islámské republiky, v jejichž ústavě je zakotven islám a veškeré zvyklosti s ním spjaté. Evropané se pak budou muset začít přizpůsobovat. Děkuji, nechci.

Marek Osouch

Gymnázium Boskovice