Holohlaví bezmozci se zdviženou pravicí a nejen oni (Článek do MF Dnes-české noviny)

20/10/2011 12:40

 „ Dívejte na něho, na brejlouna, s ním si hrát nebudem“ pořvávají na dětském hřišti pětiletí kluci „Ať ten špekoun vypadne nebo po něm něco hodím!“ Smutný příklad toho, jak malé děti dokážou být zlé. Dá se to však částečně omluvit jejich věkem, nevyzrálostí a nedostatečným vývinem rozumových schopností, a pokusit se jim vštípit nějaké morální zásady.

Podívejme se na stejného chlapce, který takhle šikanoval své vrstevníky kvůli malicherným rozdílům, o několik roků později. Je to už dvacetiletý muž (právě si nechal oholit hlavu) a opět hrdě prohlašuje: „Všechny cikány bych postřílel“ „Ať se ti negři vrátí tam, odkud přišli!“ „Bílej jezdec, bílá zář,…“ Dá se i tohle nějak omluvit? Ne. Mluví z něj pouhá nenávist a slabomyslnost.

A proč o tom vůbec mluvím? Myslíte si, že takoví lidé debatují o čisté rase skrytí někde v tmavém sklepě? Omyl! Rasisté jsou všude kolem nás. Až mě udivuje, kolik mých známých má sklony k této hloupé generalizaci, kolik z nich se na internetu pyšně přihlašuje do rasistických skupin a léčí si tam svoje komplexy ustavičným ponižováním menšin. Je mi zle z lidí, kteří šíří nenávist a tuhle hloupou teorii. Je mi zle z lidí, kteří slyšeli o genocidách druhé světové války, a přesto zastávají stejné názory, které před lety připravily o život miliony nevinných lidí.

„Každej jsme stejně jinej, každej jsme jinak stejnej, ale nikdo není lepší“ zpívá se v jedné písničce od kapely Narvan. Kdy už si uvědomíme, že jsme všichni stejně z hvězdného prachu?

 

 

            Matěj Klíma

Gymnázium Boskovice,

Palackého náměstí 1,

 680 11 Boskovice