UDĚLEJTE KROK VPŘED! (Článek pro MF Dnes - české noviny)

20/10/2011 12:31

Oknem ubytovny proletěl kámen, na kterém byl upevněn vzkaz. Tento vzkaz byl z třetiny tvořen slovy sprostými, z další slovy rasistickými a zbytek byl zkrátka jen nutný pro skladbu vět.

Byl tento čin rasistickým útokem, nebo aktem primitivního člověka, který svým svérázným způsobem vyjádřil obecný názor na útlak české většiny romskou menšinou?

Je situace v česku obrazem rasismu v Evropě, nebo si svoji temnou pověst zajistili  Romové sami?

Dle mého názoru nejsou Češi národ nijak zvlášť netolerantní a nesnášenlivý. Romové jsou odsuzováni jen a pouze za jejich sociální návyky, ať už se týkají způsobu obživy, stylu bydlení, nebo třeba hlučnosti na veřejných prostranstvích. Není to v žádném případě odsouzení barvy jejich pleti! Ta však v celé problematice také hraje podstatnou roli - umocňuje ji.

Už na první pohled je díky ní totiž patrné, kdo do jakého ,,tábora“ patří. Jde-li obyčejný člověk po ulici, ať už se jedná o Čecha nebo Roma, ihned pozná, zda-li kolem něj prochází jeho bratr nebo nepřítel, Montek či Capulet, Batman, anebo Joker. Toto na první pohled jasné rozlišení uděluje ostré hranice mezi oběma stranami a zároveň tvoří baštu pro předsudky. Usnadňuje pohled na Romy jako na uzavřenou komunitu, a to nejen nám, ale i jim samotným. Jsme oběti generalizace, rozdáváme svrchované pohledy ,,z druhého břehu“, nehodláme chápat odlišnou kulturu, přičemž teď mluvím za oba z dvou znepřátelených táborů. Pokud si však takto mohu dovolit mluvit, musím si zároveň položit otázku typu: ,,Bylo dřív vejce, nebo slepice?“-  Kdo si tedy začal?

Jak ráda bych teď, jako antirasista, obhájila Romy. Napsala, že jsme je zkrátka jen nepřijali, útočíme na ně, a že jsou všechna nařčení pouze rasistickými předsudky. Avšak nemohu, není to pravda.

Vysoká kriminalita romské menšiny je nepopiratelná. To samé platí o laxnosti jejich sociálních návyků a nepříliš cílevědomém smýšlení o stylu života a budoucnosti.

Pokud nevylezou ze své uliti s názvem ,,komunita“ a nepřistoupí na kompromisy, které jim Český stát nabízí, nemohou čekat zlepšení. A tedy dokud budou přidělené byty devastované, budou jejich okny létat kameny s výhružkami. Bohužel.

Pracující, studovaní a zodpovědní Romové nechť mi tento článek prosím prominou. Omluvu by však měli žádat i od svých méně socializovaných druhů. Nespravedlivé české oko je jistě mnohokrát hodilo do jednoho pytle s kriminálníky a povaleči, avšak tento kriminálně-povalečský pytel českým okem vytvořen nebyl, jím ne.

 

 

 

 

 

Alžběta Bajerová

Gymnázium Boskovice

Palackého nám. 1